بسم الله الرحمن الرحیم

مجموعه قوانین حقوقی، جزایی و اداری جمهوری اسلامی ایران

* این سایت دولتی نبوده و از طرف مراجع دولتی حمایت نمیشود *

حسن صفرنژاد (هشترودی)

مریم صفرنژاد

وکلای پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

صفحه اول درباره سایت نمونه آراء دادگاه‌ها قوانین آراء وحدت رویه قوانین مشورتی جستجو ارسال سوال حقوقی اینستاگرام

آئین نامه اصلاحی اجرای قانون ثبت علایم تجارتی و اختراعات


آئین نامه اصلاحی اجرای قانون ثبت علایم تجارتی و اختراعات
مصوب 1337 با اصلاحات بعدی

باب اول- مقررات مربوط به علائم تجارتی

فصل اول- در تسلیم اظهارنامه
ماده 1- اظهارنامه ثبت علامت صنعتی یا تجارتی باید به زبان فارسی تنظیم شده و دارای تاریخ و امضاء حاوی نکات ذیل باشد:
1- اسم و اقامتگاه و تابعیت صاحب علامت و مرکز اصلی موسسه او.
2- اسم و اقامتگاه وکیل او در تهران در صورتی که اظهارنامه توسط وکیل داده شده باشد.
3- رشته تجارت یا نوع صنعت صاحب علامت.
4- تاریخ ثبت و محل و شماره ثبت علامت در کشور مبدا در صورتی که آن علامت در خارج ایران به ثبت رسیده باشد.
5- اقامتگاهی که صاحب علامت در تهران انتخاب می‌نماید.
6- اسم و اقامتگاه شخص یا اشخاصی که در تهران صلاحیت دریافت ابلاغ‌ها و اخطارها را دارند.
7- شرح نوع کالا یا محصولاتی که علامت برای تشخیص آن به کار می‌رود به تعیین طبقات درخواست شده طبق طبقه‌بندی ضمیمه این آئین‌نامه.
8- شرح و توصیف علامت درخواست شده و طرز مخصوص استعمال آن اگر مورد داشته باشد.
9- تعیین ضمائم.
تبصره- تنظیم نام و نشانی درخواست کنندگان مقیم خارجه باید علاوه بر فارسی به حروف لاتین باشد و با همان حروف نیز ثبت و آگهی خواهد شد.
ماده 2- اظهارنامه باید دارای ضمائم زیر باشد:
1- نسخه اصلی یا رونوشت گواهی شده وکالت نامه در صورتی که تقاضا به توسط وکیل به عمل آید.
2- ده عدد نمونه علامت به طریقی که استعمال می‌شود به علاوه نمونه‌های اضافی به تعداد یک نمونه برای هر طبقه اضافی که درخواست می‌شود.
درخواست کننده باید به روی هر اظهارنامه یک نمونه علامت را الصاق و آن را امضاء نماید- نمونه سوم در موقع ثبت بر روی صفحه مربوطه در دفتر ثبت و نمونه چهارم بر روی تصدیق ثبت الصاق می‌شود.
علاماتی که برجسته یا گود در روی شیئی نشان داده می‌شود بر روی کاغذ نقش خواهد شد.
ابعاد نمونه نباید از ده سانتیمتر از هر طرف تجاوز کند.
بر روی هر نمونه الصاق شده به طریق بالا مهر شعبه ثبت شرکت‌ها و علائم تجارتی و اختراعات زده می‌شود به طریقی که یک قسم از مهر بر روی نمونه و قسمت دیگر بر روی صفحه قرار گیرد.
3- یک کلیشه برای چاپ علامت به طور وضوح (ابعاد کلیشه مزبور نباید از ده سانتیمتر از هر طرف تجاوز کند) در صورتی که علامت عبارت از یک یا چند کلمه بوده و دارای هیچ گونه تصویر و حروف مخصوص نباشد تقاضا کننده مجبور به ضمیمه کردن کلیشه نخواهد بود.
4- در صورتی که علامت در خارجه به ثبت رسیده باشد تسلیم رونوشت گواهی شده از طرف اداره صادر کننده آن به زبان اصلی به انضمام ترجمه غیر رسمی آن به فارسی به مسئولیت تقاضا کننده الزامی است.
5- در صورتی که علامت برای تشخیص امتیاز محصول جماعتی یا محصول یک شهر یا یک ناحیه از کشور اختیار شود گواهی نامه از طرف مقام صلاحیت‌دار دایر بر تصدیق استفاده از علامت مزبور به وسیله سازندگان کالاهای مربوط به آن (در ایران مقام صلاحیت‌دار که اداره ثبت مکلف به قبول گواهی آن در مورد مراتب مذکور در این بند می‌باشد به ترتیب عبارتند از: 1- اتحادیه صنفی. 2- اطاق بازرگانی یا صنایع. 3- شهرداری. 4 فرمانداری).
ماده 3- دریافت کننده اظهارنامه مقدمتاً صحت تنظیم آن را مورد رسیدگی قرار داده و پس از وارد نمودن اظهارنامه در دفتر درخواست‌های وارده نسخه دوم آن را که دارای همان مشخصات اصلی نسخه است بعد از امضاء و مهر شعبه ثبت شرکت‌ها و علائم تجارتی به عنوان رسید به درخواست کننده مسترد خواهد کرد.
نسخه سوم درخواست که دارای همان مشخصات اظهارنامه است فوراً در شعبه ثبت شرکتها و علائم تجارتی و اختراعات تا تاریخ رد یا قبول قطعی درخواست آگهی خواهد شد تا هر ذینفعی بتواند از مفاد آن اطلاع حاصل کرده و اعتراض خود را طبق مواد بعدی تسلیم نماید.
ماده 4- شخصی که تقاضای ثبت چندین علامت می‌نماید باید برای هر یک از آنها مطابق مقررات این آئین‌نامه اظهارنامه جداگانه بدهد- در این صورت اگر تقاضا توسط وکیل و به موجب یک وکالت نامه به عمل آمده باشد وکالت‌نامه اصلی به یکی از اظهارنامه‌ها و یک رونوشت مصدق آن به هر یک از اظهارنامه‌های دیگر باید ضمیمه شود.
ماده 5- هر اظهارنامه ظرف 15 روز از تاریخ وصول از جهات ذیل مورد بررسی قرار می‌گیرد:
1- از لحاظ شکل برای ملاحظه اینکه درخواست و ضمایم آن مطابق اصول پیش‌بینی شده در قانون و این آئین‌نامه می‌باشد اگر نقائصی در اظهارنامه مشاهده شود مراتب به درخواست کننده کتباً اخطار می‌شود تا در موعد مناسب (نسبت به ساکنین در ایران تا دو ماه و نسبت به ساکنین در خارجه تا شش ماه) اقدام به رفع آنها بنماید.
چنانچه مدت مزبور کافی نباشد درخواست کننده می‌تواند فقط برای یک مرتبه استهمال نماید.
2- از جهت تطبیق طبقه‌ای که درخواست کننده ثبت علامت جهت کالای خود ذکر نموده با طبقات مربوط به نوع کالا در صورت عدم مطابقت کالا با طبقه مندرج در اظهارنامه از درخواست کننده ثبت دعوت خواهد شد تا در اصلاح طبقه‌بندی کالای مشروحه اقدام نماید.
3- از لحاظ مطابقت علایم با شرائط مقرره در قانون و این آئین‌نامه.
تبصره 1- از لحاظ امتیاز و تشخیص مذکور در ماده یک قانون نام‌های عام محصولات یا اسامی جغرافیائی که خریدار را نسبت به مبداء و کیفیت محصولات گمراه کند علامت مشخصه تجارتی محسوب نمی‌شود.
تبصره 2- در مورد علامت تجارتی شباهت مذکور در ماده 9 قانون ممکن است از لحاظ شکل ظاهر یا تلفظ یا کتابت یا به هر کیفیت دیگری باشد که مصرف کنندگان عادی را به اشتباه اندازد.
ماده 6- در موارد زیر در صورتی که در ظرف 15 روز بعد از وصول اظهارنامه معلوم گردد که تقاضای ثبت قابل قبول نیست یا درخواست کننده در مدت مقرر در تکمیل آن اقدام ننماید شعبه ثبت شرکت‌ها و علائم تجارتی و اختراعات کتباً رد تقاضا را با ذکر علل به درخواست کننده ثبت ابلاغ خواهد نمود.
ماده 7- برای هر علامتی که تقاضای ثبت آن بر طبق ماده 5 مورد قبول قرار گیرد شعبه ثبت شرکت‌ها و علائم تجارتی یک آگهی در روزنامه رسمی منتشر خواهد نمود آگهی مزبور شامل نام و نشانی صاحب علامت و علامت و خصوصیات آن و کالاهائی که علامت ‌در مورد آنها به کار می‌رود خواهد بود.
ماده 8- هر گونه اصلاحی که به وسیله درخواست کننده ثبت بعد از انتشار آگهی به عمل آید باید به وسیله تقدیم اظهارنامه جدیدی صورت گیرد این اظهارنامه به ترتیب مقرر در ماده 5 این آئین‌نامه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و هر گاه اصلاحات و تغییرات مورد تقاضا مورد قبول اداره ثبت علائم واقع شود به وسیله آگهی جدید به اطلاع عامه خواهد رسید.
ماده 9- سی روز بعد از انتشار آگهی شعبه ثبت شرکت‌ها و علائم تجارتی مکلف است در صورت عدم اعتراض علامت را به ثبت برساند.

فصل دوم- ثبت علامت
ماده 10- ثبت علامت در دفتر مخصوصی با قید مراتب زیر به عمل خواهد آمد:
الف- تاریخ و شماره ترتیب اظهارنامه.
ب- تاریخ و شماره ثبت علامت و مشخصات مذکور در ماده یک این آئین‌نامه.
ج- الصاق یک نمونه از علامت در محلی که به این امر اختصاص داده شده است.
د- حق‌الثبت و حقوق دریافتی برای هر طبقه.
هـ - امضای درخواست کننده یا قائم مقام او به طریقی که قسمتی از امضای او در روی صفحه و قسمتی در روی علامت باشد.
و- امضای رئیس شعبه ثبت علائم و یا قائم مقام او.
تبصره- در دفتر ثبت علامات برای هر علامت دو صفحه تخصیص داده خواهد شد.
ماده 11- پس از ثبت علامت تصدیقی که حاوی نکات زیر باشد با الصاق یک نمونه کامل از علامت بر روی آن به صاحب علامت یا نماینده او تسلیم می‌شود:
1- تاریخ وصول اظهارنامه و شماره ثبت آن در دفتر ثبت اظهارنامه.
2- تاریخ ثبت علامت و شماره ثبت آن.
3- اسم و شغل و اقامتگاه و تابعیت صاحب علامت.
4- نوع مال‌التجاره و یا محصول و طبقات محصولی که علامت برای تشخیص آن به کار می‌رود.
5- تعیین اجزائی که صاحب علامت حق استفاده انحصاری آن را به خود تخصیص داده است.
6- تاریخ و شماره و محل ثبت در خارجه در صورتی که علامت قبلاً در خارجه به ثبت رسیده باشد.
7- تاریخ صدور تصدیق.
8- مدت اعتبار ثبت علامت.
9- امضای رئیس شعبه ثبت علائم تجارتی و مدیر کل ثبت اسناد و املاک.
ماده 12- در ظرف سی روز پس از ثبت هر علامت اداره ثبت باید آگهی حاوی کلیه مراتب مندرج در ماده 11 منتشر نماید.
ماده 13- در صورتی که علامت ثبت شده برای محصولات مقرر در ماده یک قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب اول تیرماه 1310 ظرف مدت 3 سال از تاریخ ثبت آن از طرف صاحب علامت یا قائم مقام یا نماینده قانونی او بدون عذر موجه مورد استفاده تجارتی در ایران یا در خارجه قرار نگیرد هر ذینفعی می‌تواند ابطال آن را از دادگاه شهرستان تقاضا نماید.

فصل سوم- تغییرات
ماده 14- تغییرات مربوط به علامت یا طبقه کالا یا صاحب علامت و همچنین تغییرات مربوطه به نشانی و تابعیت و نماینده قانونی او در ایران رسمیت نخواهد داشت مگر اینکه در ایران به ثبت رسیده باشد ثبت این تغییرات در روی صفحه مخصوص علامت مربوطه به عمل خواهد آمد.
ثبت تغییرات به موجب اظهارنامه رسمی به امضای صاحب علامت یا نماینده قانونی او به عمل خواهد آمد.
اظهارنامه باید در سه نسخه تنظیم و تغییرات مشروحاً در آن قید و مدارک مربوطه و قبض پرداخت حق الثبت ضمیمه آن گردد رسیدگی به اظهارنامه و ثبت تغییرات بر طبق اصولی که برای ثبت علامت ذکر شده است به عمل خواهد آمد. تغییرات مربوطه به نشانی و نام مرکز اصلی صاحب علامت و یا نماینده قانونی او در ایران احتیاج به آگهی ندارد.
ماده 15- در صورتی که تغییرات مربوط به خود علامت باشد ده نمونه از علامت جدید باید ضمیمه اظهارنامه شود.
ماده 16- ثبت تغییرات باید در روی صفحه مخصوص به آن علامت به عمل آید و مراتب در ظهر برگ تصدیق از طرف اداره ثبت منعکس گردد.
ماده 17- در صورتی که علامت به هر طریق قانونی مورد انتقال قرار گرفته باشد در اظهارنامه مربوط به تغییر نام صاحب علامت نکات زیر باید صریحاً قید شود:
الف- شماره ثبت در ایران.
ب- نام و اقامتگاه و تابعیت مالک جدید.
ج- نام و نشانی نماینده قانونی او در ایران.
ماده 18- مدارک قانونی انتقال و وکالت‌نامه و تصدیق ثبت علامت در ایران باید ضمیمه اظهارنامه شود (تصدیق ثبت بعد از ثبت تغییرات و درج آن در ظهر تصدیق به صاحب جدید علامت مسترد خواهد شد).
تبصره- در صورتی که انتقال در خارجه به ثبت رسیده باشد رونوشت مصدق مستخرجه ثبت اداره علائم خارجی کافی است.
ماده 19- در موردی که صاحب علامت یا قائم مقام قانونی او استفاده از آن را به دیگری اجازه دهد این اجازه در صورتی معتبر خواهد بود که اجازه نامه مربوطه به آن در ایران به ثبت رسیده باشد.
در مواردی که اجازه استفاده از علامت تجارتی به امضاء صاحب علامت و استفاده کننده رسیده باشد ثبت اجازه نامه مزبور با تقاضای کتبی صاحب علامت یا نماینده مجاز او و یا استفاده کننده صورت خواهد گرفت.

فصل چهارم- تجدید ثبت
ماده 20- هر صاحب علامت یا قائم مقام یا نماینده قانونی او می‌تواند ثبت علامت را تا شش ماه بعد از انقضاء مدت اعتبار آن هر ده سال یک بار تجدید نماید. تقاضای تجدید ثبت علامت باید در دو نسخه به امضاء صاحب علامت و یا قائم مقام یا نماینده قانونی او رسیده و نمونه علامت در روی آن الصاق شود. تجدید ثبت با تادیه همان حقوق و مخارجی به عمل می‌آید که برای ثبت علامت مقرر است.
تجدید ثبت دنباله ثبت اصلی در دفتر ثبت علائم به عمل خواهد آمد. هر گاه در موقع تجدید ثبت تغییری در علامت داده شود مقررات مربوط به تغییرات از هر حیث باید کلاً رعایت شود تجدید ثبت در صورتی که تغییری در علامت داده نشده باشد محتاج به آگهی نیست.
در صورتی که مدت اعتبار علامت منقضی شده باشد ثبت آن علامت از طرف صاحب اولیه یا دیگران تابع کلیه مقررات و تشریفات مربوط به ثبت علائم خواهد بود اشخاص ذینفع می‌توانند در ظرف سی روز از تاریخ نشر آگهی اعتراض خود را تسلیم نمایند.

فصل پنجم- طبقه بندی کالا
ماده 21- طبقات محصولات علامت که برای ثبت هر طبقه حقوق مخصوصی طبق ماده 15 قانون دریافت می‌شود در فهرست ضمیمه این آئین‌نامه معین است.
در موقع تجدید ثبت یا بر حسب تقاضای صاحب علامت ثبت شده شعبه ثبت علائم مکلف است طبقه محصولات را مطابق فهرست ضمیمه این آئین‌نامه در دفتر ثبت و تصدیق ثبت علامت تصحیح نماید.

باب دوم- در ثبت اختراع
فصل اول- در اظهارنامه اختراع
ماده 22- اظهارنامه که برای ثبت اختراع داده می‌شود باید به فارسی تنظیم شده دارای تاریخ و امضاء بوده و حاوی نکات ذیل باشد:
1- اسم و شغل و اقامتگاه و تابعیت درخواست کننده.
2- اسم و اقامتگاه وکیل او در تهران در صورتی که اظهارنامه توسط وکیل داده شده باشد.
3- موضوع اختراع به طور خلاصه و روشن.
4- مدتی که درخواست کننده می‌خواهد در حدود ماده 33 قانون ثبت علائم و اختراعات برای اعتبار ورقه اختراع تخصیص دهد بدون هیچ شرط و قید.
5- تاریخ و محل صدور و شماره ورقه اختراع در خارجه در صورتی که برای آن اختراع در خارج ایران ورقه صادر شده باشد.
6- اقامتگاهی که درخواست کننده در تهران انتخاب می‌نماید.
7- اسم و اقامتگاه شخص یا اشخاصی که مقیم در ایران بوده و برای دریافت کلیه ابلاغات مربوط به اختراعی که درخواست ثبت آن می‌شود صلاحیت داشته باشند.
تبصره- در اظهارنامه ممکن است نام و نشانی درخواست کننده- موضوع اختراع- نام کشوری که قبلاً اختراع در آنجا به ثبت رسیده است و شماره و تاریخ ثبت در خارجه به زبان فرانسه یا انگلیسی نوشته شود.
ماده 23- اظهارنامه باید دارای ضمائم ذیل باشد:
1- توصیف مشروح اختراع و یا وسیله جدیدی که برای آن تقاضای ورقه اختراع می‌شود در سه نسخه.
2- نقشه‌هائی که برای فهم توصیف مزبور لازم می‌باشد در 3 نسخه.
3- قبض صندوق اداره ثبت اسناد حاکی از پرداخت وجوه مذکور در ماده 32 قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات.
4- وکالت‌نامه در صورتی که اظهارنامه توسط وکیل تسلیم شده باشد.
ماده 24- اظهارنامه باید به موضوع اصلی یک اختراع و موضوعات تفصیلی که مربوط به همان موضوع اصلی است محدود باشد.
تبصره- چنانچه اختراع قبلاً در خارجه به ثبت رسیده باشد درخواست کننده می‌تواند بر اساس اختراع اصل و اختراع تکمیلی آن درخواست ورقه اختراع واحدی بنماید.
ماده 25- توصیف مشروح اختراع که مطابق ماده بیست و چهار ضمیمه اظهارنامه می‌شود باید به فارسی تهیه در آخر آن خلاصه‌ای از اختراع و نحوه اعمال آن اضافه شود معذلک اگر تنظیم آن به فارسی برای درخواست کننده میسر نباشد می‌تواند توصیف کامل را به فرانسه یا به انگلیسی و خلاصه آن را به فارسی ضمیمه نماید.
ماده 26- توصیف مزبور به هر زبانی که باشد باید خوانا و به طوری که اشخاص به اطلاع بتوانند از مطالعه آن موضوع و تازگی آن را درک کنند نوشته شود. تراشیدن و پاک کردن و بین‌السطور نوشتن ممنوع است.
روی کلمات زیادی باید خط کشیده شده و تعداد آنها در آخر معین و امضاء شود صفحات و رونوشت‌ها نیز باید به امضاء درخواست کننده یا وکیل او برسد.
نقشه‌ها با مرکب و از روی مقیاس متری تهیه شده و باید دارای امضاء یا مهر درخواست کننده و یا وکیل او باشد.
ماده 27- توصیف اختراع و نقشه‌های آن روی کاغذی که (سی و چهار) سانتی‌متر طول و بیست و دو سانتی‌متر عرض داشته باشد نوشته شده و فقط در روی یک طرف کاغذ تهیه شود به نحوی که پشت صفحه سفید بماند.
صفحات توصیف باید شماره مسلسل داشته و به یکدیگر با قیطان یا منگنه ملصق شود. نقشه‌ها باید روی کاغذ مخصوص نقشه تهیه و دارای شماره ترتیبی باشد.
ماده 28- شعبه ثبت علائم و اختراعات پس از دریافت اظهارنامه صحت تشریفات مقدماتی آن را مورد رسیدگی قرار داده و پس از وارد نمودن اظهارنامه در دفتر درخواست‌های وارده نسخه دوم آن را که دارای همان مشخصات نسخه اصلی است پس از امضاء و مهر اداره ثبت با قید تاریخ، ساعت، روز ماه و سال وصول آن با تمام حروف به درخواست کننده مسترد خواهد کرد.
ماده 29- از تاریخ وصول اظهارنامه به دفتر متصدی شعبه اختراعات در ظرف 15 روز اظهارنامه و ضمائم آن را از لحاظ تطبیق با مقررات قانون و مواد آئین‌نامه حاضر مورد مطالعه قرار می‌دهد و در صورتی که نواقصی در اظهارنامه یا ضمائم مشاهده شود مراتب را کتباً به درخواست کننده اطلاع داده و ضمناً مهلتی در حدود دو ماه اگر درخواست کننده ساکن ایران باشد و یا شش ماه اگر ساکن خارجه باشد جهت رفع نواقص مزبور تعیین خواهد کرد- در صورت عذر موجه شعبه ثبت علائم و اختراعات مهلت مذکور را فقط برای یک بار تمدید می‌نماید.
چنانچه درخواست کننده در ظرف مهلت مقرر نواقص مزبور را رفع ننماید یا اظهارنامه با مقررات قانون منطبق نباشد شعبه ثبت علایم و اختراعات اظهارنامه ناقص را با ذکر دلیل رد نموده مراتب را کتباً به درخواست کننده ابلاغ خواهد نمود. درخواست کننده می‌تواند نسبت به رد اظهار نامه با رعایت مهلت مقرره در قانون به دادگاه شهرستان اعتراض نماید.

فصل دوم – ثبت اختراع
ماده 30- در صورتی که اظهارنامه صحیح و قانونی تشخیص داده شود اختراع در دفتر مخصوصی با قید مراتب زیر به ثبت خواهد رسید:
1- شماره ثبت.
2- شماره دفتر اظهارنامه.
3- تاریخ وصول اظهارنامه با تعیین ساعت- روز و ماه و سال.
4- نام و نشانی کامل تسلیم کننده اظهارنامه.
5- نام و نشانی وکیل درخواست کننده اختراع اگر اختراع توسط وکیل درخواست ثبت شده باشد.
6- موضوع اختراع.
7- مدت اعتبار ورقه اختراع.
8- شماره ثبت و مدت اعتبار ورقه اختراع در خارجه.
9- تاریخ ثبت اختراع.
10- امضاء رئیس شعبه ثبت علائم تجارتی و اختراعات.
11- امضای درخواست کننده ثبت اختراع یا نماینده او.
تبصره – در دفتر ثبت اختراعات برای هر اختراع دو صفحه تخصیص داده خواهد شد- هر تغییر و تکمیلی نسبت به موضوع اختراع و همچنین کلیه نقل و انتقالاتی که جزئاً و یا کلاً نسبت به اختراع واقع می‌شود باید در صفحات مزبور ثبت گردد.
ماده 31- پس از ثبت اختراع ورقه اختراعی که به صاحب اختراع یا نماینده او داده می‌شود باید شامل نکات زیر باشد:
1- شماره ثبت اختراع.
2- تاریخ ثبت اختراع.
3- شماره دفتر اظهارنامه.
4- موضوع اختراع.
5- تاریخ تسلیم اظهارنامه.
6- نام و نشانی کامل صاحب اختراع و وکیل او.
7- نشانی صاحب اختراع در ایران.
8- مدت اعتبار ورقه اختراع.
9- شماره ثبت و مدت اعتبار اختراع در خارجه.
10- امضای رئیس شعبه ثبت علایم تجارتی و اختراعات.
11- امضاء مدیر کل ثبت.
12-شماره و تاریخ صدور ورقه اختراع.
یک نسخه از توصیف اختراع و خلاصه آن و نقشه‌ها به وسیله قیطان یا منگنه به ورقه اختراع ملصق و مهر می‌شود.
ماده 32- در ظرف سی روز پس از ثبت هر اختراع اداره مربوطه ثبت آگهی که شامل مراتب زیر است منتشر خواهد نمود:
شماره ثبت اختراع.
مدت اعتبار ورقه اختراع.
نام صاحب اختراع و نشانی کامل او.
موضوع اختراع.
آگهی مزبور به امضای رئیس شعبه ثبت علائم تجارتی و اختراعات در روزنامه رسمی کشور ایران منتشر خواهد شد.
ماده 33- مدت اعتبار ورقه اختراع از تاریخ تسلیم اظهارنامه محسوب می‌گردد.

فصل سوم- تغییرات
ماده 34- هر تغییر یا اضافه یا تکمیلی که در مدت اعتبار ورقه اختراع راجع به آن اختراع حاصل می‌شود تابع مقررات مندرجه در مواد 23 و 24 خواهد بود.
ماده 35- برای تغییر و یا تکمیل و یا اضافات مزبور ورقه اختراعی در تکمیل ورقه اصلی صادر می‌گردد.
ورقه اختراع تکمیلی تابع همان مقرراتی خواهد بود که برای ورقه اصلی معین شده است ولی مدت اعتبار ورقه تکمیلی نمی‌تواند از مدت اعتبار ورقه اصلی تجاوز نماید.
ماده 36- هر صاحب ورقه اختراع که بخواهد برای تغییر یا تکمیل یا اضافات به عوض ورقه تکمیلی ورقه اصلی علیحده صادر نماید باید مقررات قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات و همچنین مقررات این نظامنامه را که مربوط به ورقه اختراع است رعایت نموده و حق‌الثبت و سایر مخارج مربوطه را تادیه کند.
ماده 37- در صورتی که تقاضا کننده اختراع تکمیلی شخص دیگری غیر از صاحب اختراع اصلی باشد ورقه ثبت اختراع تکمیلی اجاره استفاده از اختراع اصلی را به او نمی‌دهد و صاحب اختراع اصلی نیز نمی‌تواند از اختراع تکمیلی استفاده کند مگر آنکه بین آنها تراضی به عمل آید.
ماده 38- تغییرات مربوط به نام و نشانی و تابعیت و نماینده صاحب اختراع در ایران رسمیت نخواهد داشت مگر آنکه در ایران به ثبت برسد- ثبت تغییرات مزبور به موجب اظهارنامه رسمی به امضای صاحب اختراع یا نماینده قانونی او به عمل خواهد آمد.
اظهارنامه باید در سه نسخه تنظیم و تغییرات مشروحاً در آن قید و مدارک مربوطه و قبض پرداخت حق‌الثبت ضمیمه آن گردد- رسیدگی به اظهارنامه و ثبت تغییرات بر طبق اصولی که برای ثبت اختراع ذکر شده است به عمل خواهد آمد- تغییرات مربوط به نشانی و نام صاحب اختراع یا نماینده قانونی او در ایران احتیاج به آگهی ندارد.
ماده 39- ثبت کلیه تغییرات باید در روی صفحه مخصوص به آن اختراع به عمل آید و مراتب در ظهر ورقه ثبت اختراع از طرف شعبه ثبت علائم و اختراعات قید گردد.
ماده 40- در صورتی که اختراعی قانوناً مورد انتقال قرار گیرد مراتب زیر باید در اظهارنامه تصریح گردد:
الف- شماره ثبت در ایران.
ب- نام و اقامتگاه و تابعیت منتقل الیه.
ج- نام و نشانی نماینده قانونی او در ایران.
ماده 41- مدارک قانونی انتقال و وکالت‌‌نامه و ورقه ثبت اختراع در ایران باید ضمیمه اظهارنامه شود (ورقه اختراع بعد از ثبت انتقال به صاحب آن مسترد خواهد شد).
ماده 42- در صورتی که انتقال در خارجه واقع شده باشد و شعبه ثبت اختراعات محل انتقال مزبور را به ثبت رسانیده باشد مستخرجه ثبت فوق‌الذکر دلیل انتقال خواهد بود.
ماده 43- صاحب اختراع می‌تواند اجازه استفاده از اختراع خود را که در ایران به ثبت رسیده با هر گونه شرایط به دیگری بدهد. اجازه مزبور باید در دفتر ثبت اختراعات در صفحه مربوط به آن اختراع ثبت و در روزنامه رسمی منتشر شود.
ماده 44- اداره ثبت پس از رسیدگی و مطابقت درخواست با مقررات قانونی و آئین‌نامه مبادرت به ثبت آن نموده و آگهی حاوی نام صاحب اختراع و استفاده کننده از اختراع و شماره اختراع و خلاصه از مفاد اجازه نامه منتشر خواهد نمود و به شخص ذینفع مستخرجه از ثبت مزبور را تسلیم خواهد داشت.

باب سوم- مقررات مشترکه
فصل اول
ماده 45- شعبه ثبت علائم و اختراعات پس از درج و انتشار آگهی‌های مربوطه به صدور ورقه اختراع یا گواهی ثبت علامت مبادرت خواهد نمود.
ماده 46- هر گاه کسی که تقاضای ثبت علامت یا اختراعی را می‌نماید مقیم در ایران نباشد باید در تهران اقامتگاه معلوم مشخصی انتخاب کند و یا شخص دیگری را که مقیم در تهران باشد معین و معرفی نماید که برای قبول کلیه ابلاغات مربوطه به علائم تجارتی و اختراعات صلاحیت داشته باشد.
همین تکلیف به عهده کسی نیز وارد است که نسبت به علامت تجارتی یا ورقه اختراع اعتراض می‌نماید و مقیم در ایران نمی‌باشد.
کلیه ابلاغات مربوطه به علائم تجارتی یا اختراعات به اقامتگاه شخص ذینفع و یا اقامتگاه شخص یا اشخاصی که به موجب این ماده معین می‌شود به عمل خواهد آمد.

فصل دوم- در آئین دادرسی مربوط به علائم تجارتی و اختراعات
ماده 47- هر کسی نسبت به علامت تجارتی یا ورقه اختراع اعتراض می‌نماید اعم از اینکه آن اعتراض قبل از ثبت علامت یا اختراع باشد یا بعد از آن باید معادل یک صد ریال طلا در صندوق دادگستری ودیعه گذاشته و قبض آن را ضمیمه دادخواست اعتراض نماید از وجه مزبور در صورتی که معترض محکوم به بی حقی شود خسارت طرف پرداخته شده و در صورتی که طرف بیش از یکصد ریال خسارت دیده باشد برای مازاد به محکمه رجوع خواهد کرد.

مبحث اول- در شکایت از رد تقاضای ثبت
ماده 48- به دادخواستی که درخواست کننده ثبت علامت یا اختراع باید در صورت رد تقاضای او مطابق ماده 7 قانون علائم تجارتی و اختراعات بدهد اسناد ذیل ضمیمه خواهد شد:
1- اصل یا رونوشت گواهی شده تصمیمی که به موجب آن تقاضای ثبت رد شده است.
2- اعتراضاتی که درخواست کننده ثبت به تصمیم مزبور دارد.
3- قبض سپرده بر طبق ماده 48.
4- وکالت نامه در صورتی که دادخواست وکالتاً داده شده باشد.
ماده 49- مدیر دفتر دادگاه روز جلسه را معین کرده به معترض و به متصدی شعبه مذکور در ماده 6 قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات اخطار می‌نماید که در روز مزبور حاضر شوند.
معترض میتواند مهلتی که بیش از شش ماه نباشد تقاضا کند.
در روز جلسه محکمه توضیحاتی شفاهی هر یک از طرفین را استماع نموده و حکم مقتضی خواهد داد.
عدم حضور هیچ یک از طرفین مانع از صدور حکم نخواهد بود. در این صورت حکم نسبت به طرف غائب نیز حضوری محسوب است.
ماده 50- ترتیب رسیدگی پژوهشی نیز همان است که به موجب ماده قبل مقرر گردیده.

مبحث دوم- در اعتراض به ثبت قبل از اینکه علامت یا اختراع ثبت شده باشد
ماده 51- اعتراضات مربوط به علائم یا اختراعاتی که هنوز به ثبت نرسیده است باید کتباً به شعبه ثبت علائم تجارتی و اختراعات تسلیم گردد.
در مقابل اعتراض نامه رسیدی با قید تاریخ وصول داده خواهد شد.
معترض باید در اعتراض نامه نکات ذیل را قید کند.
1- اسم و شغل و اقامتگاه خود در تهران.
2- ذکر کلیه دلایل و مدارکی که معترض به استناد آن خود را محق در اعتراض می‌داند.
ماده 52- رونوشت گواهی شده اسنادی که ادعای معترض مبنی بر آن است باید در صورت امکان ضمیمه اعتراض نامه شود.
ماده 53- هر گاه اعتراض معترض مبنی بر حق مالکیتی باشد که نسبت به علامت یا اختراع مورد تقاضای ثبت ادعا می‌نماید بدون اینکه آن علامت یا اختراع در ایران به اسم او ثبت شده باشد اعتراض او وقتی پذیرفته می‌شود که ثبت علامت یا اختراع را نیز مطابق قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات و مقررات این آئین‌نامه تقاضا نماید همین ترتیب در هر موردی نیز باید رعایت شود که اعتراض معترض برای حفظ حقوق خود نسبت به علامت یا اختراعی به عمل می‌آید که آن علامت یا اختراع هنوز در ایران به ثبت نرسیده است مگر آنکه علامت یا اختراع قانوناً قابل ثبت نباشد.
ماده 54- تا ده روز از تاریخ وصول اعتراض نامه شعبه ثبت علائم تجارتی و اختراعات باید آن را به اقامتگاه درخواست کننده ثبت یا اشخاصی که به موجب ماده 46 معین می‌شوند ابلاغ کند. در ضمن ابلاغ نامه باید صراحتاً اخطار شود که هر گاه به اعتراض معترض تسلیم می‌گردد در خواست ثبت علامت را مسترد کند.
طریقه ابلاغ اعتراض‌نامه همان است که مطابق آئین‌دادرسی مدنی برای ابلاغ دادخواست مقرر است.
ماده 55- هر گاه درخواست کننده ثبت کتباً به اعتراض معترض تمکین نمود درخواست او مسترد شده و مراتب کتباً به معترض اخطار می‌گردد و هر گاه علامت یا اختراع معترض قبلاً به ثبت نرسیده باشد بر طبق اظهارنامه که مطابق ماده 53 در حین اعتراض تقدیم نموده است اقدام به ثبت آن می‌شود.
ماده 56- معترض باید تا شصت روز از تاریخ ابلاغ اعتراض‌نامه به درخواست کننده ثبت به دادگاه شهرستان تهران رجوع کند مگر اینکه قبل از انقضای این مدت تقاضا کننده ثبت مطابق ماده قبل به اعتراض او تمکین کرده باشد.
ماده 57- هر گاه معترض در مدت مذکور فوق به دادگاه شهرستان تهران رجوع ننمود شعبه ثبت علائم تجارتی و اختراعات به درخواست کسی که تقاضای ثبت علامت را کرده بعد از ملاحظه گواهی دفتر دادگاه شهرستان تهران که حاکی از عدم تقدیم دادخواست باشد علامت یا اختراع را به اسم معترض علیه ثبت خواهد کرد و در این صورت حقوق و مخارجی که معترض بر طبق ماده 16 قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات تادیه کرده باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد.
ماده 58- اگر معترض نتواند تمام اسناد و مدارک خود را به دادخواست ضمیمه نماید به تقاضای او رئیس دادگاه پس از رسیدگی و در صورت لزوم مهلتی که بیش از شش ماه نباید خواهد داد.
ماده 59- مهلت مذکور در فوق به درخواست کننده ثبت نیز برای تقدیم مدارک دفاع داده خواهد شد.
ماده 60- سایر ترتیبات رسیدگی خواه در دادگاه شهرستان و خواه در دادگاه استان همان است که برای رسیدگی به دعاوی تجارتی مقرر است.

مبحث سوم- در اعتراض به علائم یا اختراعات ثبت شده
ماده 61- هر کس بخواهد ابطال علامت تجارتی یا ورقه اختراع را که در ایران به ثبت رسیده است تقاضا کند باید به دادگاه شهرستان تهران دادخواست بدهد.
در خواست مزبور باید دارای ضمایم ذیل باشد:
1- مستخرجه گواهی شده از شعبه ثبت علائم تجارتی و اختراعات مشعر بر ثبت علامت یا ورقه اختراعی که ابطال آن تقاضا می‌شود.
2- اصل یا رونوشت گواهی شده کلیه اسناد مثبته ادعای معترض.
3- وکالت نامه در صورتی که دادخواست وکالتاً داده شده باشد.
ماده 62- ابلاغ دادخواست و مقدمات کتبی دعوی و سایر ترتیبات رسیدگی مطابق مقررات آئین دادرسی مدنی به عمل خواهد آمد لیکن مفاد ماده 59 درباره خوانده باید رعایت شود.

فصل سوم- در طرق تامین
ماده 63- مالک هر علامت تجارتی و همچنین صاحب هر ورقه اختراع و یا قائم مقام قانونی آنان می‌توانند به موجب امر نزدیک‌ترین دادگاه بخش محلی که محصولات مورد ادعا در آن محل است صورت مشروحی از محصولاتی که به ادعای آنها با حق حاصل از علامت تجارتی و یا اختراع آنها مخالف است بر دارند اجرای امر فوق در صورتی که محصولات هنوز در گمرک باشد به وسیله مامورین گمرک و الا به وسیله مامور اجرا به عمل خواهد آمد.
توقیف محصولات مزبوره وقتی ممکن است که امر دادگاه تصریح به آن داشته باشد.
امر دادگاه در هر یک از دو صورت فوق بنا بر دادخواست مالک علامت یا صاحب ورقه اختراع و یا قائم مقام قانونی آنان صادر می‌گردد به دادخواست مزبور باید رونوشت گواهی شده سند ثبت علامت و یا گواهی‌نامه ثبت اختراع ضمیمه گردد.
اگر مالک علامت و یا ورقه اختراع تقاضای توقیف محصولات مذکور فوق را نماید باید تضمین کافی بدهد که عندالاقتضاء از محل مزبور کلیه خسارات وارد بر طرف و منافعی که ممکن است طرف از تحصیل آن محروم شود جبران گردد.
ماده 64- در دعاوی که راجع به حقوق حاصله از ثبت علامت تجارتی و یا حق اختراع اقامه می‌شود معترض در دعاوی حقوقی و شاکی خصوصی در دعاوی جزائی می‌توانند در هر موقع از مراجع قضائی که موضوع در آنجا مطرح است صدور قرار تامین دلیل یا توقیف محصولات تقلبی و تقلیدی یا تقاضای صدور قرار دستور موقت نسبت به عدم ساخت یا فروش یا ورود اجناس تقلبی یا تقلیدی را بنماید و مراجع قضائی مزبور موظفند نسبت به تقاضای نامبرده موافقت نمایند. در مورد توقیف محصولات با صدور قرار دستور موقت نسبت به عدم ساخت یا فروش اجناس تقلبی یا تقلیدی مرجع قضائی مزبور می‌تواند قبل از صدور قرار از تقاضا کننده تضمین کافی بخواهد تا عندالاقتضاء از محل مزبور کلیه خسارات وارده بر طرف و منافعی که ممکن است از آن محروم گردد جبران شود.
ماده 65- اگر مدعی تا ده روز از تاریخ صدور امر مذکور در ماده 63 این آئین‌نامه و رعایت مقررات ماده 615 آئین دادرسی مدنی از مجرای حقوقی یا از طریق جزائی طرح دعوی ننماید صورت مشروحی که برداشته شده و یا توقیفی که به عمل آمده است باطل و کان لم یکن بوده و مشارالیه مطابق ماده 63 مذکور مسئول خسارات طرف خواهد بود.

باب چهارم- هزینه مربوط به علائم تجارتی و اختراعات
ماده 66- هزینه مربوط به علائم تجارتی و اختراعات به قرار ذیل خواهد بود:
بند 1- حق‌الترجمه و رونوشت گواهی شده به موجب آئین‌نامه‌های مربوط به مترجمین رسمی و تهیه رونوشت اسناد.
بند 2- تعرفه اعلانات طبق تعرفه روزنامه رسمی کشور.
بند 3- برای معاملات و انتقالات مربوط به اختراع به استثنای مورد مذکور در بند 4 این ماده مطابق تعرفه مقرره ثبت اسناد مشروط بر اینکه مبلغ دریافتی از 40 ریال طلا تجاوز نکند.
بند 4- برای ثبت انتقال اختراع به وسیله ارث سه ریال طلا.
ماده 67- از تاریخ اجرای این آئین‌نامه نظامنامه اجرای قانون ثبت علائم تجارتی و صنعتی مصوب 29/4/1310 ملغی است. این آئین‌نامه ده روز پس از انتشار در روزنامه رسمی کشور قابل اجرا است.

تهران، میدان آرژانتین، خ ۲۱ پلاک ۵ واحد ۱۱
www.law-ir.ir 2008-2024 By 9px.ir