بسم الله الرحمن الرحیم

مجموعه قوانین حقوقی، جزایی و اداری جمهوری اسلامی ایران

* این سایت دولتی نبوده و از طرف مراجع دولتی حمایت نمیشود *

حسن صفرنژاد (هشترودی)

مریم صفرنژاد

وکلای پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

صفحه اول درباره سایت نمونه آراء دادگاه‌ها قوانین آراء وحدت رویه قوانین مشورتی جستجو ارسال سوال حقوقی اینستاگرام

قسمتی از قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 28 اسفند 1345 با اصلاحیه‌های بعدی که در قانون جدید به آنها اشاره شده است

قسمتی از قانون مالیات‌های مستقیم مصوب
28 اسفند 1345 با اصلاحیه‌های بعدی
که در قانون جدید به آنها اشاره شده است


ماده 75- سازمان‌های دولتی و شهرداری‌ها و موسسات بازرگانی و انتفاعی وابسته به دولت و شهرداری‌ها و موسسات عام‌المنفعه مستقل و شرکت‌ها در هر مورد که وجوهی بابت حق‌الزحمه از قبیل حق‌الزحمه پزشکی و هزینه‌های بیمارستانی- داوری- مشاوره- کارشناسی- حسابرسی- نویسندگی- تالیف و تصنیف، اختراع و اکتشاف- آهنگسازی و نوازندگی و هنرپیشگی و خوانندگی- نقاشی و مجسمه‌سازی- دلالی و حق‌العمل کاری پرداخت می‌کنند و همچنین صاحبان سینماها و تلویزیون که وجوهی بابت حق نمایش فیلم به هر عنوان پرداخت می‌کنند مکلفند 5 درصد آن را کسر و تا آخر روز دهم ماه بعد با صورتی حاوی مشخصات لازم در مقابل اخذ رسید به عنوان مالیات مودی به اداره دارائی محل پرداخت نمایند.
تبصره 1- از تاریخ اول فروردین ماه 1356 پنج درصدی که طبق این ماده از تهیه کنندگان فیلم‌های فارسی و نمایش‌دهندگان فیلم‌های خارجی وصول شده و یا می‌شود در حساب مخصوصی که از طرف خزانه‌داری کل در بانک مرکزی ایران افتتاح می‌شود نگاهداری و طبق آئین‌نامه‌ای که به پیشنهاد وزارت فرهنگ و هنر به تصویب هیات وزیران می‌رسد به مصرف کمک به تهیه کنندگان فیلم‌های ایرانی که فیلم آنها دارای جنبه‌های هنری و میهنی و اجتماعی و آموزشی و اخلاقی باشد خواهد رسید. از تهیه کنندگان فیلم‌های ایرانی که فیلم آنها به تشخیص وزارت فرهنگ و هنر واجد یکی از جنبه‌های مذکور فوق باشد به جز پنج درصد موضوع این ماده وجه دیگری بابت مالیات مطالبه نخواهد شد.
تبصره 2- در مواردی که وجوه مذکور در این ماده در صندوق دادگستری و امثال آن قبلاً تودیع شده باشد و یا وسیله مراجع اجرائی وصول و ایصال گردد انجام تکالیف مقرر در این ماده به عهده متصدیانی خواهد بود که دستور پرداخت وجوه مذکور را صادر می‌کنند.
ماده 76- در مورد پیمانکاری اعم از این که توسط شخص حقیقی یا حقوقی انجام شود نسبت به هر نوع کار ساختمانی و تاسیسات فنی و تاسیساتی یا پیمانکاری و حمل و نقل و یا تهیه طرح ساختمان‌ها و تاسیسات و نقشه‌کشی و نقشه‌برداری و نظارت و محاسبات فنی از هر قبیل کارفرما در صورتی که از جمله اشخاص مذکور در ماده 75 باشد به طور کلی و در غیر این صورت اگر مبلغ کل پیمان ده میلیون ریال یا بیشتر باشد مکلف است ظرف 30 روز از تاریخ انعقاد قرارداد رونوشت آن را به دفتر ممیزی اداره امور مالیاتی محل با اخذ رسید تسلیم و در هر پرداخت پنج و نیم درصد مبلغ پرداختی را کسب کند و منتهی ظرف 30 روز به اداره محل بپردازد و هر گاه رونوشت قرارداد به دفتر ممیز اداره امور مالیاتی تسلیم نگردد ممیز مالیاتی مربوط با تحقیقات لازم و استفاده از اطلاعات مکتسبه ارزش و موضوع مورد قرارداد را تشخیص و مالیات موضوع این ماده را از کارفرما مطالبه خواهد نمود و در صورتی که کارفرما از معرفی پیمانکار خودداری یا نتواند با ارائه مدارک و اسناد عمل را به او ثابت کند مالیات متعلق به درآمد مشمول مالیات پیمانکاری مزبور که بر اساس ماده 79 احتساب خواهد شد طبق نرخ مذکور در ماده 134 به علاوه چهار درصد مبلغ پرداختی از کارفرما مطالبه و وصول خواهد شد.
تبصره- حکم این ماده شامل مواردی که قسمتی از پیمان به مقاطعه کاران دست دوم و بعد از آن واگذار می‌شود نخواهد بود ولی از نظر تشخیص درآمد مالیات مشمول متن ماده 79 می‌باشد.
ماده 77- در مواردی که انجام تمام مورد قرارداد موضوع ماده 76 و حقوق ناشی از اجرای آن از طرف پیمانکار کلاً به دیگری انتقال داده شود درآمد مشمول مالیات انتقال دهنده از واگذاری قرارداد مزبور عبارت است از ده درصد مبلغ کل قرار داد.
ماده 79- درآمد مشمول مالیات نسبت به عملیات موضوع ماده 76 در موارد مذکور در ماده 61 به طور کلی و نسبت به پیمانکاری هر نوع کار ساختمانی به استثنای عملیات حفاری چاه‌های عمیق و تاسیسات فنی و صنعتی مادام که حسابرسی مذکور در ماده 78 آماده و از طرف وزارت دارایی اعلان نشده است در تمام موارد عبارت است از هشت درصد دریافتی سالانه.
تبصره 1- در مورد پیمانکاران دست دوم نسبت درآمد مشمول مالیات عبارت است از نصف ضریب مذکور در این ماده.
تبصره 2- یک و نیم درصد از مبلغ پرداختی به پیمانکار که به شرح ماده هفتاد و شش وسیله کارفرما کسر و به اداره دارائی محل پرداخت شده است در موقع احتساب مالیات مشمولین ماده مزبور از مالیات متعلق کسر خواهد شد.
ماده 80- از سود سهام بی نام و سود تقسیم نشده شرکت‌ها که مالیات آن به شرح مقررات این قانون وصول شده یا بشود پس از تقسیم یا انتقال به حساب سرمایه یا سود و زیان وجه دیگری بابت معاملات بر درآمد مطالبه نخواهد شد، در مورد اندوخته‌های شرکت که مالیات آن به نرخ بیست و پنج درصد وصول شده یا بشود در موارد فوق و در مورد انحلال به شرح زیر عمل خواهد شد:
1- در صورتی که سهام شرکت کلاً با نام باشد وجه دیگری از شرکت دریافت نخواهد شد و صاحب سهم مکلف است معادل مبلغی که به او تعلق گرفته است با توجه به مالیاتی که قبلاً از این بابت وصول شده است به عنوان درآمد مشمول مالیات در اظهارنامه تکمیلی خود منظور نماید و مالیات متعلق را پس از کسر بیست و پنج درصدی که وصول شده است بپردازد، در موارد مذکور در این بند شرکت مکلف است فهرست سهامداران خود را با تعیین مبلغ متعلق به هر یک از آنها ظرف ده روز به ممیز مالیاتی حوزه مربوط تسلیم نماید.
2- در صورتی که تمام یا قسمتی از سهام شرکت بی نام باشد فقط مالیات دیگری به نرخ پانزده درصد از شرکت وصول خواهدشد.
حکم بندهای 1 و 2 این تبصره شامل اندوخته‌های مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد که قبل از تاریخ اجرای این تبصره تقسیم شده است نیز خواهد بود ولی شامل اندوخته‌هائی که قبل از تاریخ اجرای این تبصره به حساب سرمایه منتقل شده است نخواهد بود.
جزء 7 بند ب ماده 124- تا پانزده درصد حقوق که علاوه بر حقوق به منظور تامین حقوق بازنشستگی و وظیفه و پایان خدمت کارکنان و کارگران موسسه اختصاص داده می‌شود مشروط بر این که:
اولاً- تحت نظارت وزارت دارائی باشد.
ثانیاً- در مورد بانک‌ها وجوه مذکور به مصرف خرید اوراق قرضه دولتی یا اسناد خزانه برسد یا در حساب مخصوص نزد یکی از بانک‌های دیگر ایرانی یا موسساتی که با کسب مجوز قانونی به این منظور تشکیل می‌شود و یا در نزد خود آن بانک نگاهداری شود.
ثالثاً- در مورد سایر موسسات وجوه مذکور به مصرف خرید اوراق قرضه دولتی یا اسناد خزانه برسد یا در یکی از بانک‌های ایرانی یا موسساتی که با کسب مجوز قانونی به این منظور تشکیل می‌شود در حساب مخصوص نگاهداری شود
از حساب‌های مذکور جز برای پرداخت حقوق بازنشستگی یا وظیفه پایان خدمت در وجه کارکنان یا کارگران یا قائم مقام قانونی آنان یا استرداد آن در مورد کارکنان یا کارگرانی که به علت اخراج یا استعفا یا فوت یا علت دیگر حق آنان بر این وجوه زایل گردد نباید استفاده شود. وجوهی که به این ترتیب استرداد می‌شود جزو درامد مشمول مالیات موسسه در سال استرداد محسوب خواهد شد.
تبصره- مدیران و بازرسان و صاحبان سرمایه اشخاص حقوقی در صورتی که دارای شغل موظف در موسسات مذکور باشند جزو کارکنان موسسه محسوب خواهند شد ولی در موسساتی غیر از اشخاص حقوقی حقوق و مزایای صاحب موسسه اولاد تحت تکفل و همسر نامبرده (به استثنای هزینه سفر مربوط به شغل) جزو هزینه‌های قابل قبول منظور نخواهد شد.
ماده 134- نرخ مالیات بر درآمد به استثنای موارد مذکور در قسمت اخیر جزء یک بند (ت) ماده 80 و 90 و همچنین در مورد مالیات بر درآمد املاک که به موجب مقررات مربوطه مالیات باید به ماخذ صدی دو و صدی بیست قیمت فروش وصول شود به شرح زیر تعیین می‌گردد:
تا 000/400 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه 15%
تا 000/800 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/400 ریال 20%
تا 000/500/1 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/800 ریال 25%
تا 000/000/3 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/500/1 ریال 30%
تا 000/000/6 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/000/3 ریال 35%
تا 000/000/9 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/000/6 ریال 40%
تا 000/000/12 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/000/9 ریال 45%
تا 000/000/15 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/000/12 ریال 50%
تا 000/000/20 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/000/15 ریال 55%
تا 000/000/30 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 000/000/20 ریال 65%
مازاد 000/000/30 ریال 75%
نرخ‌های فوق شامل درآمدهائی که تاریخ تحصیل آن اول سال 1361 به بعد می‌باشد (به استثنای درآمد بخش املاک که مالیات متعلق به آن تا تاریخ تصویب اجرای این قانون وصول یا تشخیص گردیده) و همچنین مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی مربوط به سال مالی که در سال 1361 به بعد خاتمه پیدا می‌کند، خواهد بود.
تبصره 1- درآمد مشمول مالیات اشخاص حقیقی که از یک یا چند منبع موضوع بخش‌های یکم و چهارم و پنجم این قانون از 000/400/2 ریال در سال تجاوز کند مازاد بر 000/400/2 ریال مشمول یک مالیات اضافی به نرخ ده درصد خواهد بود. این مالیات در محاسبه مالیات مجموع درآمد مودی منظور نخواهد شد. سررسید پرداخت مالیات موضوع این تبصره همان است که برای مالیات منبع مربوط تعیین شده است. در مواردی که وصول مالیات منبع مربوط به عهده پرداخت کنندگان وجه یا صاحبان دفاتر اسناد رسمی واگذار شده، کسر این مالیات نیز به عهده نامبردگان خواهد بود در مورد حقوق و مزایای مستمر هر ماه نسبت به مازاد یک صد و ده هزار ریال و در مورد مزایای غیر مستمر در صورتی که در هر پرداخت جمعی پرداختی از اول سال تا آن تاریخ از این بابت به اضافه دوازده برابر حقوق مزایای مستمر همان ماه از 000/400/2 ریال تجاوز کند مالیات متعلق محاسبه خواهد شد.
صاحبان درآمد موضوع این تبصره که جمع درآمد سالانه آنان از چند محل در یک یا چند منبع از منابع مذکور از 000/400/2 ریال دارائی بپردازند.
تبصره 2- در مورد درآمدهای معوقه و استثنایی که منشاء آن لااقل پنج سال فعالیت مداوم یا نگاهداری دارائی غیر منقول برای مدت پنج سال یا بیشتر باشد از قبیل حق تالیف و اختراع و اکتشاف و فروش املاک و انتقال حق واگذاری محل و سمتحدثات موضوع تبصره 5 ماده 20 و درآمدهای مشابه که فهرست آن از طرف وزارت دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید درامد به پنج قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت از آن به سایر درآمدهای سال تحصیل آن درآمد و هر یک از چهارسال قبل اضافه و بر اساس نرخ‌های مندرج در این ماده مالیات آن محاسبه خواهد شد. در صورتی که با اجرای حکم این تبصره قسمتی از درآمد به سال‌های قبل از اجرای این قانون مربوط شود مالیات هر یک از آن قسمت‌ها جداگانه به نرخ مقرر در ماده 134 احتساب و وصول خواهد شد.
ماده 180- انتقال املاک و کارخانه و سهام با نام به اولاد و اولاد اولاد- پدر – مادر – زن یا شوهر به هر عنوان که باشد و وقف خاص آنها برای اشخاص مذکور در حکم انتقال از طریق ارث تلقی می‌شود و کلاً مشمول مالیات ارث خواهد بود و در موردی که انتقال معوض باشد و عوض نیز ملک یا کارخانه یا سهام با نام باشد مابه‌التفاوت ارزش عوضین ماخذ احتساب مالیات ارث استفاده کننده خواهد بود.
تبصره 1- در مورد معاملات موضوع این ماده حساب مالیاتی مربوط تا فوت انتقال دهنده یا انتقال گیرنده مفتوح خواهد بود و در هر معامله‌ای برای هر انتقال گیرنده مورد انتقال یا انتقالات گذشته موضوع این ماده و همچنین انتقالات موضوع ماده 16 قانون اصلاح مالیات بر ارث مصوب اسفندماه 1335 جمع و یکجا ماخذ احتساب درآمد مشمول مالیات بر ارث می‌باشد و بعد از فوت انتقال دهنده نیز مورد انتقالات قبلی با سهم‌الارث جمع و یکجا ماخذ احتساب درآمد مشمول مالیات ارث خواهد بود.
در تمام موارد مذکور در این تبصره مالیات‌هایی که بر اساس بند الف ماده 174 وصول می‌شود از ارزش انتقالات قبل از فوت کسر خواهد شد.
تبصره 2- در معاملات مع‌الواسطه در صورتی معامله از شمول حکم این ماده خارج می‌شود که فاصله بین اولین معامله تا انتقال به وارث بیش از یک سال باشد.
تهران، میدان آرژانتین، خ ۲۱ پلاک ۵ واحد ۱۱
www.law-ir.ir 2008-2024 By 9px.ir